Macro’s in een gezond koolhydraatarm/koolhydraatbeperkt/keto dieet (levensstijl)

Laten we beginnen om uit te leggen wat nu precies macro’s (macronutriënten) zijn.

Macro’s is een veel gebruikte afkorting voor macronutriënten en zijn voedingsstoffen welke calorieën (lees energie) leveren aan je lichaam. Deze macronutriënten zijn noodzakelijk voor de groei en onze stofwisseling (metabolisme). Ons lichaam heeft deze voedingsstoffen in grote hoeveelheden en in de juiste verhouding nodig. Doordat we de laatste jaren steeds anders (meer kant en klaar) zijn gaan eten is de verhouding bij veel mensen verstoord. Ook het eten van veel voedingssupplementen en vloeibaar (shakes) voedsel heeft een negatieve invloed.

Er zijn 3 macronutriënten.

Koolhydraten – 4 kcal
Eiwitten – 4 kcal
Vetten – 9 kcal

Goed beschouwd is alcohol ook een macronutriënt (7 kcal), alleen heeft ons lichaam deze niet nodig om goed te functioneren, sterker nog het is slecht voor je lichaam en laten we hier dan verder ook buiten beschouwing.
We zeggen hiermee niet dat je direct geheelonthouder moet gaan worden.

Ons lichaam zet koolhydraten het snelste – in de vorm van glucose- om in energie, als deze energie niet wordt gebruikt, dan wordt de glucose omgezet in glycogeen. Is er een overschot wordt er maar deel omgezet in glucose en het restant in vet.

Het probleem is dat veel mensen ongemerkt veel te veel koolhydraten consumeren en te weinig energie verbruiken!

Terug naar de kern van de vraag: is het belangrijk om naast de koolhydraten ook naar de overige macronutriënten te kijken, het antwoord is simpel: JA.

Een tekort aan eiwitten kan leiden tot spierafbraak en een teveel aan eiwitten en vetten zal ook door het lichaam worden opgeslagen in de vorm van vet.

Klein lesje natuurkunde: de eerste wet van thermodynamica stelt dat energie nooit verloren kan gaan of uit het niets kan ontstaan. Met andere woorden: je lichaam zal het overschot opslaan en kan zelf geen brandstof (energie) aanmaken.

Het is dus van belang dat wanneer je wilt afvallen er een negatieve energie balans ontstaat. (Minder energie betekend minder calorieën tot je nemen dan je verbrand)

Het betekent niet dat je de hele dag met een app hoeft rond te lopen om alles bij te houden, maar het is wel belangrijk dat je je ervan bewust wordt wat je dagelijks aan macronutriënten binnen krijgt.

Je kunt eenvoudig zelf je dagelijkse behoefte aan macronutriënten berekenen met onze gratis keto calculator.